NIIN MITÄ TE TEETTE SIELLÄ KOIRIEN KANSSA?

Lajiesittely

AGILITY

RALLY-TOKO

Agility sanana tarkoittaa ketteryyttä ja siitä tässä lajissa juuri onkin kysymys. Agility näyttää helpolta, vauhdikkaalta ja leikkisältä lajilta, mutta laji vaatii paljon työtä ja kärsivällisyyttä sekä koiralta, että ohjaajalta. Tärkeässä asemassa on koiran motivointi. Varaa harjoituksiin mukaan koiran lempilelu ja/tai paljon koirasi mielestä herkullisia makupaloja. Oikeanlaisen palkkauksen avulla koira oppii lajin salat. Koulutusohjaajasi opastaa sinua palkkauksen määrästä ja ajoituksesta. Koiraa voi motivoida myös omalla äänellä, ilmeillä ja innokkaalla olemuksella. Koiran innostamista voi harjoitella myös kotona. Tavoitteena on kouluttaa koira positiivisen vahvistamisen kautta. 

Agilityssa tulee hyvin esille luottamus koiran ja ohjaajan välillä. Ilman tätä luottamusta aito yhteistyö ei ole mahdollista. Muistathan, että agility on urheilulaji, joten treeneihin kannattaa valita sellaiset vaatteet, joissa on mukava liikkua eikä haittaa, vaikka joskus rapaiset tassut ne sotkisivat. Kenkien tulee olla urheiluun sopivat. Hallikauden aikana treenialueella kulkeminen ulkokengissä on kielletty. Vaihdathan siis kuivat ja mahdollisimman puhtaat kengät ennen kuin astut nurmialueelle hallissa!

Koira ei tarvitse agilityyn mitään erikoisvarusteita. Agilityharjoituksissa koiran tulee päästä liikkumaan mahdollisimman luontevasti. Kaulapannat/valjaat tulee riisua aina ennen esteille menoa, ettei koira takerru niistä esteisiin. Taluttimeksi sopii tavallinen koiran hihna. Flexit ja kuristuspannat ovat ehdottomasti kiellettyjä! Koiraa ei myöskään saa ruokkia juuri ennen tai jälkeen harjoitusten, koska vaativa urheilusuoritus ei onnistu täydellä mahalla. 

Agilityharjoituksiin ei missään tapauksessa saa tulla sairaan koiran kanssa. Esimerkiksi kennelyskästä toipuminen vie oman aikansa ja treeneihin voi tulla vasta 2 viikon päästä viimeisestä oireesta perheen koirissa. Tarvittaessa kannattaa keskustella tilanteesta oman koulutusohjaajan kanssa. Myös ylipaino on iso terveysriski agilitykoiralle.


Lue lisää agilitysta: https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/agility

Kuva Meeri Koski
Kuva Meeri Koski

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. 

Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.


Lähde ja lisätietoja: 

https://www.rally-toko.fi/